FixPMO Services

Mi az ISO 9001?

Az MSZ EN ISO 9001 egy nemzetközi szabvány, amely segít a vállalkozásoknak abban, hogy jobban működjenek és ügyfeleik elégedettek legyenek.

Gondoljon rá úgy, mint egy útmutatóra vagy használati utasításra, amely megmutatja, hogyan lehet hatékonyan vezetni egy vállalkozást, hogy az mindig jó minőségű termékeket vagy szolgáltatásokat nyújtson.

Az ISO 9001-et a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) hozta létre, amely világszerte ismert szabványokat készít. Az ISO 9001 a világ legelterjedtebb minőségirányítási rendszere (MIR), amelyet több mint egymillió szervezet alkalmaz világszerte.

Miért fontos az ISO 9001 minőségirányítási rendszer?

Az ISO 9001 tanúsítás igazolja, hogy egy szervezet képes következetesen megfelelni a vevői elvárásoknak, amit sok vásárló meg is követel beszállítótól.

Az ISO 9001 tanúsítással rendelkező vállalkozások javítják szervezeti hatékonyságukat, csökkentik a hulladékot és a hibákat, és növelik a termelékenységet.

6 előny az ISO 9001 tanúsítás bevezetéséhez
6 előny az ISO 9001 tanúsítás bevezetéséhez

Összefoglalva:

  1. Ügyfelek elégedettsége: Az ISO 9001 célja, hogy segítsen a vállalkozásoknak jobb minőségű termékeket és szolgáltatásokat nyújtani, ami növeli az ügyfelek elégedettségét és bizalmát.
  2. Nemzetközi piacon növeli a cég és terméke, szolgáltatása értékét.
  3. Hatékonyság javítása: A szabvány követése segít a vállalkozásoknak abban, hogy jobban szervezettek legyenek, csökkentsék a hibákat (selejt csökkentése) és a pazarlást, és hatékonyabban működjenek.
  4. Versenyelőny: Az ISO 9001 tanúsítvány megszerzése azt jelzi az ügyfeleknek és partnereknek, hogy a vállalkozás komolyan veszi a minőséget, ami versenyelőnyt jelenthet a piacon.
  5. Tenderek, közbeszerzések és pályázatok esetén sok esetben már kötelező a bevezetett ISO 9001.
  6. A beosztottak munkája és felelőssége egyszerűbben nyomon követhető.

Hogyan működik az ISO 9001?

Az ISO 9001 szabvány több követelményt fogalmaz meg, amelyeket a vállalkozásoknak be kell tartaniuk a minőségirányítási rendszerük (MIR) kialakítása és működtetése során.

Fontos! A minőségirányítási rendszer kiépítése során figyelembe kell venni a cég sajátosságait, azaz testre szabott rendszert kell kialakítani.

Hogyan lehet megszerezni az ISO 9001 minőségirányítási tanúsítványt?

Az ISO 9001 tanúsítvány megszerzése nem kötelező, de sok vállalkozás választja, mert ezzel bizonyíthatják, hogy megfelelnek a szabványnak.

Az ISO 9001 minősítés bevezetése két fő részből áll:

  1. A minőségirányítási rendszer bevezetése a cégbe: Ez azt jelenti, hogy a cég minden munkáját úgy kell megszervezni, hogy megfeleljen az ISO 9001-es szabványnak. Ehhez kell felmérni, hogy mit és hogyan csinálnak, és leírni mindent egy dokumentációban. Ez a dokumentáció segít abban, hogy mindenki tudja, mi a feladata.
  2. Az audit: Egy külső szakértő (az auditor) megnézi, hogy a cég valóban úgy működik-e, ahogy a dokumentációban le van írva.

Ha a cégnek nincs ideje a minőségirányítási rendszer bevezetéssel foglalkoznia, érdemes egy tanácsadót alkalmazni. Ők pontosan tudják, hogy milyen dokumentumokra és folyamatokra van szükség, hogy a tanúsításnak megfeleljen a cég.

ISO 9001 tanúsítás folyamata
ISO 9001 tanúsítás folyamata

A tanúsítási folyamat során egy független szervezet (pl. tanúsító cég) ellenőrzi, hogy a vállalkozás megfelel-e az ISO 9001 követelményeinek. Ha minden rendben van, kiadják a tanúsítványt, amely általában három évig érvényes, de évente felülvizsgálják, hogy a vállalkozás továbbra is megfelel-e a követelményeknek.

Az ISO 9001 tehát egy olyan eszköz, amely segíthet a vállalkozásodnak jobbá válni, növelni az ügyfelek elégedettségét, és versenyelőnyt szerezni a piacon.

További információk az ISO 9001-ről

Telefon

+36 30 570 3238

Email

office@fixpmo.hu

FixPMO Services Kft.

1202 Budapest, Pirók Gyula u. 31.
Adószám: 13563758-2-43
Cégjegyzékszám: 01 09 390673

Kovács-Kruzslicz Anita, PMP

ISO 9001 felkészítés, FixPMO Kft.

kovacs.kruzslicz.anita@fixpmo.hu

Kovács-Kruzslicz Anita, PMP - ISO 9001

A folyamatfelmérésben, -dokumentálásban 20+ éves tapasztalattal rendelkezem, PMP képesítésű projektmenedzser vagyok, és alapos ismerettel rendelkezem az ISO 9001 szabványt illetően.

A felmérési-, folyamat dokumentálási-, és szervezési képességeim biztosítják a kompakt, 1 hónapos audit felkészítési projektek sikerét.

Az elmúlt években 100%-ban sikeres ISO auditokat készítettem elő. Ügyfeleimmel szoros és tartós kapcsolatot ápolok, és az éves felülvizsgálati auditokra való felkészülésben is aktívan részt veszek.